Cases

Dome Bornholm

Dome Bornholm

Specialisterne fra RIAS' forarbejdningsafdeling RIPRO kom til at spille en central rolle, da Boligselskabernes Landsforening til Folkemødet 2014 på Bornholm valgte at opføre en meget usædvanlig dome.

Domen havde været med tidligere, men i 2014 blev det besluttet at gøre den permanent. Det usædvanlige byggeri skulle forsynes med termovinduer, og at opgaven ikke kaldte på en standardløsning stod klart, da det viste sig, at der skulle produceres vinduer i hele 52 varianter.

Arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen, der har designet domen, har tidligere stået bag den meget roste Dome of Visions, der i dag står i København. Her leverede RIAS klimaskærmen af polycarbonat.

 

Udfordrende arkitektur

Med projektet på Bornholm har arkitekterne videreudviklet den traditionelle kuppelstruktur til en konstruktion, hvor elementerne bogstaveligt talt er "gået i udbrud" og skyder ud fra den oprindelige krop. Spidse tinder blander sig med kuppelformede strukturer, og ud af den store variation kommer der et hus med nicher og fællesrum. 280 kvadratmeter med plads til at afvikle netop de møder, som det bornholmske initiativ er blevet kendt for.

 

Lav miljøbelastning

RIPRO fik en forespørgsel fra arkitekterne, og valget af materiale til vinduesruderne faldt på akryl, der blandt andet udmærker sig ved at have en meget lav miljøbelastning. Det falder godt i tråd med, at hele projektet skal være så miljørigtig som muligt. Termoruderne fremstillede vi ved at lime to lag PLEXIGLAS acryl sammen med meget stærk tape.

 

Under tidspres

Der var kun kort tid til at effektuere ordren. Den første kontakt til RIPRO kom i januar, og det gav ganske vist tid til at sikre, at den rigtige akryl var til rådighed. Men RIPRO så først tegningerne over domen den 15. maj. Det var mindre end en måned før Folkemødet. Først da kunne arbejdet gå i gang.

Alt arbejde med akrylpladerne blev udført på RIPROs værksted i Roskilde. En af de faktorer, som der skulle tages højde for, var skiftende temperaturers påvirkning af akrylen. Den største rude i domen udvider sig inden for en ramme af 25 mm. Problemet med at gøre akrylpladerne klar til at håndtere de store temperatursvingninger blev løst ved at fræse ovale skruehuller til ruderne, så de kan bevæge sig i takt med klimaet. Holdbarheden blev tilgodeset med valget af akryl, der har en særlig coating på den ene side.

 

Følger projektet tæt

Arkitekt Kristoffer Tejlgaard, der sammen med kollega Benny Jepsen fortsat følger domen på Bornholm meget tæt, ser store muligheder i at erstatte tunge materialer som stål, beton og glas med lette materialer som træ, stof og plast.

- Vi arbejder på at nå frem til så bæredygtige bygninger som overhovedet muligt. For eksempel mener jeg, at vi kan erstatte 80 til 90 procent af det glas, vi i dag anvender i bygninger, med plastmaterialer. Plast gør det muligt at arbejde med lettere konstruktioner og muliggør samtidig, at bygningen kan udvide sig og trække sig sammen, fordi plast har den fleksibilitet, glas ikke har. Hertil kommer det væsentlige forhold, at plast i modsætning til glas kan omsmeltes og genanvendes.

Kristoffer Tejlgaard tilføjer, at det helt store gennembrud for plastmaterialer vil komme, når det bliver muligt at sige farvel til de oliebaserede plastprodukter og overgå til plast, der er 100 procent produceret af organiske materialer.

- Det er et helt klart mål for os hele tiden at tilstræbe den lavest mulige miljøbelastning, siger Kristoffer Tejlgaard.

 

RIAS A/S  |  Industrivej 11  |  4000 Roskilde  |  Tlf.: 46770000  |  info@rias.dk  |  CVR: 44065118

Kontakt

Kundeservice

Vores kundeservice sidder klar ved telefonerne for at tage imod dit opkald.

Telefontid

  • Mandag-torsdagkl. 07.30 - 16.00
  • Fredagkl. 07.30 - 15.30