ABS

Acrylonitrile-butadiene-styrene

En robust og formbar plast

ABS er et amorf, ikke transparent materiale med en god ridsebestandighed og høj slagstyrke. ABS er en forkortelse af acrylonitrile-butadiene-styrene. Kombinationen af de tre komponenter, er med til at give ABS plastmaterialet dets unikke egenskaber. Acrylonitrile gør materialet modstandsdygtig over for kemisk belastning og varme, og tilfører en vis overfladehårdhed. Butadiene gør materialet elastisk og hårdt. Styrene tilfører behandlingsegenskaber ved termoplast og forbedrer elektriske egenskaber.

ABS egner sig godt til vakuumformning eller termoformning, som er en teknologi, der gør det muligt at fremstille plastemner efter behov. Da ABS er en termoplast, bliver materialet blødt og formbart ved opvarmning og stivner igen ved afkøling. Det gør plasttypen velegnet til fremstilling af komplekse eller detaljerede produkter, fra kufferter og instrumentbræt i biler til frysere og legetøj som f.eks. legoklodser. ABS er en foretrukket plasttype, når der kræves pålidelige og holdbare produkter, idet materialet har en fremragende evne til at modstå slid og stød, og derudover har en god bestandighed over for lave temperaturer.

Anvendelse
Anvendelse

ABS anvendes inden for en lang række områder som kabinetter til telefoner, computere og printere, legoklodser, medicinsk udstyr, interiørdele til biler og kufferter. I industrien anvendes ABS ofte til indvendige kabinetter i bl.a. køle- og fryseskabe.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

ABS har gode mekaniske egenskaber, herunder høj slagstyrke og stivhed, stor overfladehårdhed og god dimensionsstabilitet.

Temperatur
Temperatur

Anvendelsestemperaturen for ABS er som standard fra -30 til +75 grader.

Varianter
Varianter

ABS kan fås i typer, der er UV-bestandige og brandhæmmende. Materialet findes som standard på lager som plader og stænger. Ved ønske om særfarver og narvede overflader kan vi ofte skaffe disse med lave minimumsmængder.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

ABS er bestandig i forbindelse med svage vandige opløsninger af syrer, baser og salte. Materialet har kun begrænset bestandighed over for olie og fedt, og er slet ikke bestandig over for opløsningsmidler.

Brand
Brand

ABS har brandgodkendelsen HB efter UL94.

Miljø
Miljø

Som standard lever ABS op til RoHS direktivet.

Bearbejdning
Bearbejdning

ABS kan bearbejdes med almindeligt spåntagende udstyr samt termoformes, limes og svejses. Det er ligeledes muligt at overfladebelægge ABS.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på, at ABS har en ringe bestandighed over for organiske opløsningsmidler og at umodificerede typer har en dårlig UV-bestandighed.

ABS i hverdagen

ABS til 3D-printede emner

ABS er et af de hyppigst brugte plastmaterialer, når der skal fremstilles funktionelle prototyper, specifikke reservedele eller holdbare produkter via 3D-printning. I vores bearbejdningsafdeling RIPRO tilbyder vi 3D-print i ABS samt andre plasttyper.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.