PA

Polyamid (Nylon)

Et slidstærkt materiale med en uovertruffen styrke

PA er et delkrystallinsk uigennemsigtigt materiale, som har meget gode mekaniske-, slid- og udmattelsesegenskaber. I daglig tale kaldes polyamid for nylon. Der findes mange forskellige polyamider, men den kvalitet der oftest sælges som halvfabrikata er PA6.

Nylon er kendt for at have en stor styrke og hårdhed, samt en fantastisk evne til at modstå slid. Det gør nylon til et foretrukket materiale inden for maskinindustrien, hvor det bruges til fremstilling af slidstærke maskinkomponenter såsom lejer, tandhjul og andre bevægelige dele. Dets gode glidegenskaber og lave friktion, gør materialet velegnet til opgaver med gentagne mekaniske belastninger, som ofte forekommer i industrien. Dermed bidrager nylon til at forlænge levetiden for komponenterne og forbedre effektiviteten.

Anvendelse
Anvendelse

Klassiske applikationer hvor PA benyttes er til tandhjul, glidelejer, tætningsringe, styredele, spolekasser, remskiver, pumpehuse mv.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

PA har en høj slag- og kærvslagstyrke samt gode slidegenskaber - også mod ru og urene overflader. PA har generelt en stor styrke, stivhed og sejhed. Vi gør dog opmærksom på, at stivheden og de øvrige mekaniske egenskaber ændrer sig ved optagelse af vand.

Temperatur
Temperatur

Materialet kan anvendes inden for temperaturområdet fra ca. -40 til ca. +100 grader.

Varianter
Varianter

PA findes i både ekstruderede og støbte typer, og tilbydes som plader, stænger og emnerør. Materialet fås i typer med tilsætning af forskellige smøremidler for bedre friktionsegenskaber og med tilsætning af glas for større styrke og stivhed.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

PA har generelt en god kemikalieresistens, da det er bestandigt over for mange svage syre og baser. Materialet er også bestandigt over for mange olie og fedttyper samt opløsningsmidler.

Miljø
Miljø

Alle vores typer af PA lever op til RoSH direktivet.

Bearbejdning
Bearbejdning

PA kan bearbejdes med almindelige håndværktøjer, herunder boring, fræsning og savning. Desuden kan almindeligt spåntagende udstyr anvendes. PA er langspånet, hvorfor det er vigtigt at tage højde for spånopbygning. Ved boring i store diameter opstår der hyppigere indre spændinger, som der skal tages højde for ved bearbejdning, da der ellers kan forekomme revnedannelse.

Food
Food

PA findes i fødevaregodkendte kvaliteter (PA FG), som egner sig til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på at PA optager en del vand, så både de mekaniske og termiske egenskaber forandres. PA påvirkes naturligt af UV.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.