PC

Polycarbonat

Ekstraordinær slagstyrke og utrolig holdbarhed

Polycarbonat (PC) er kendt for sin ekstraordinære slagstyrke, usammenlignelige holdbarhed og lave vægt. PC er et amorft, transparent materiale med gode optiske egenskaber og en utrolig modstandsdygtigt over for slag - og er i visse tykkelser skudsikkert. Derfor bruges PC også som ”glas" i beskyttelsesbriller og -skærme og indgår i produktionen af ruder til køretøjer.

Den unikke kombination af høj styrke og plastens lav vægt gør PC velegnet til en bred vifte af industrielle formål samt til mange bygge- og konstruktionsmaterialer. PC er f.eks. 30 gange stærkere end akryl og over 200 gange stærkere end glas. Sammenlignet med vægten af glas, vejer PC under 50 % i massiv form og kun 20 % som facadepaneler og termoplader.

Inden for byggeriet anvendes PC primært som termoplader, trapezplader og facadepaneler på grund af dets slagstyrke og lave vægt. Det sikrer en lang levetid og nem håndtering/montering. Alle plader til udvendig montering fremstilles med et UV-filter, på den ene side, som dels beskytter produktet og samtidig yder beskyttelse mod UV-følsomme overflader.

Anvendelse
Anvendelse

Klassiske anvendelsesområder for PC er lygteglas til biler, maskinafskærmninger, udstillingsmontrer, indbruds- og skudsikkert glas, tagplader, sikkerhedsskærme, fartøjsruder mv.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

Polycarbonat udmærker sig ved at have en meget høj slagstyrke, høj viskositet - også kaldet strækforlængelse (>80 %), samt en jævnt fordelt stivhed over hele anvendelsestemperaturområdet.

Temperatur
Temperatur

Anvendelsestemperaturen for PC er fra -40 til +120 grader.

Varianter
Varianter

Vi forhandler PC som massive plader, flerlagsplader - også kaldet ribbeplader, rør, stænger, folier og kontorstoleunderlag. PC findes i forskellige udgaver med forbedrede egenskaber, herunder UV-stabiliseret polycarbonat, en AR-udgave med høj ridserobusthed, en FR-udgave med brandhæmmende egenskaber og som SDX/SDX-F med beskyttelse mod statisk elektricitet/elektriske ladninger.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

PC er bestandig i forbindelse med svage vandige opløsninger af syre og salte, men er ikke så bestandig over for olie og fedt. Materialet er ikke bestandigt over for opløsningsmidler.

Brand
Brand

Som standard er PC massive- og kanalplader testet efter EN13501-1 og er klassificeret B-s1, d0. Vi gør opmærksom på at pladerne kan variere efter tykkelse og opalitet. Ved behov for højere brandklassifikation, findes der brandhæmmende typer - PC FR.

Miljø
Miljø

Polycarbonat opfylder RoHS direktivet.

Bearbejdning
Bearbejdning

PC kan bearbejdes med spåntagende værktøjer. Polycarbonat kan både kold- og varmbukkes. Ved koldbukning må tykkelsen ikke være mere end 6 mm og matricen skal være skarp. Varmbukning anbefales hvis der skal udføres en lille bukkeradius. Materialet har gode stanse- og klippeegenskaber, og kan ultralyds-, friktions- og varmeluftssvejses.

Food
Food

PC FG (food grade) er godkendt til kontakt med fødevarer. Denne type kan skaffes på forespørgsel.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på ringe UV-bestandighed, hvis materialet ikke er UV-stabiliseret. Som standard er PC ikke ridserobust og er hydrolysefølsom. PC kan derfor ikke anvendes i forbindelse med vand over 60 grader.

FAQ

Hvordan rengør og vedligeholder man polycarbonat

Til rengøring af polycarbonatplader eller emner fremstillet af polycarbonat anbefaler vi lunkent sæbevand eller stærkt fortyndede opløsninger af milde, syntetiske rengøringsmidler. Til arbejdet anvendes bedst en blød svamp eller en microfiberklud. Der vaskes efter med rent vand, og vanddråber aftørres med en fugtig blød svamp eller klud. Rens aldrig pladen i tør tilstand. Isopropylalkohol på en blød klud kan også anvendes. Undgå benzen, alkohol, ester eller organiske opløsningsmidler.

Polycarbonat i hverdagen

Massive PC-plader fra Exolon®

Plader af polycarbonat er et godt alternativ til glas i byggeprojekter, og kan bruges til blandt andet terrasse overdækninger, vinduer eller som vægpaneler. Vi tilbyder ridsefaste, UV-behandlede og flammehæmmende plader – alle med en høj lysgennemgang.

Underlag til kontorstole

Kontorstoleunderlag i PC beskytter gulvet mod slid og skrammer, reducerer støj og bidrager til en forbedret bevægelighed, da kontorstolen ruller bedre uden modstand på f.eks. tæpper. Vi tilbyder underlag med og uden pigge.

Byg med polycarbonat

Når valget falder på polycarbonat som byggemateriale, åbnes der for en verden af muligheder og fordele. PC er kendt for at have en ekstraordinær slagstyrke, lethed og holdbarhed. Det giver dig mulighed for at skabe unikke og moderne løsninger, som tilfører æstetik og funktionalitet til dit byggeri.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.