PE

Polyethylen

En all around plasttype med høj slidstyrke

PE er en alsidig og bredt anvendt plasttype, som har gjort sig bemærket inden for mange industrier og forbrugerprodukter, grundet materialets holdbarhed, vandafvisende egenskaber og økonomiske fordel. PE inddeles i to varianter. PE-LD (lavdensitetspolyethylen) og PE-HD (højdensitetspolyethylen). PE-LD er et sejt og fleksibelt materiale, som ofte bruges til bløde emballagematerialer. Mens PE-HD er stærkere og mere formstabilt, hvorfor denne type foretrække, når der skal produceres hårdere og mere slidstærke materialer.

Vi tilbyder PEHD i tre kvaliteter; PEHD 300, PEHD 500 og PEHD 1000. Valget af materiale vil afhænge af din applikation og dine krav til denne.

PE-HD 500 og PE-HD 1000 bruges typisk til transportanlæg, tippelad på lastbiler eller lignende anvendelser, som udsættes for stort slid fra forskellige råmaterialer. PE-HD har en naturlig glat, "non-stick" overflade, som kombineret med materialets vandafvisende egenskaber, giver de bedste forudsætninger for en glidende bevægelse og minimerer vedhæftning af f.eks. sand, grus, jord eller fugtige materialer.

Anvendelse
Anvendelse

PEHD 300 anvendes ofte til lager- og transportbeholdere, bejdsekar, dybtrækdele, udsugningsanlæg, ventilatorer samt kabinetter og redskabsdele mv. PEHD 500 og PEHD 100 anvendes ofte til kugle- og glidelejer, standseunderlag, stød- og borebeskyttelseslister, glideskinner, tandhjul, skærebrædder samt til beklædning af vognlad mv.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

Materialet har en stor sejhed, også ved lave temperaturer, gode slidegenskaber og god resistens over for træthedsbrud.

Temperatur
Temperatur

Anvendelsestemperaturen er som standard -60 til +80 grader og nogle typer helt ned til -110 grader.

Varianter
Varianter

Polyethylen findes som standard i ekstruderede og pressede plader og som stænger, rør og svejsetråd. PE kan skaffes i mange farver, men findes på lager i farverne natur og sort, samt enkelte i grøn. Det er også muligt at skaffe PEHD, som er brandhæmmende.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

PEHD har en stor tæthed over for vanddamp og optager derfor ikke så meget vand. Materialet er ikke bestandigt over for stærkt oxiderende kemikalier som salpetersyre, men er bestandig over for mange organiske opløsningsmidler.

Brand
Brand

Kan fås som brandhæmmende type.

Miljø
Miljø

PEHD opfyldes RoHS direktivet.

Bearbejdning
Bearbejdning

PEHD kan bearbejdes med spåntagende værktøj. Vi gør opmærksom på, at materialet er langspånet så man skal være påpasselig med spånopbygning. PEHD 300 er svejsbar og har gode vakuumformningsegenskaber, mens PEHD 500 og 1000 har ringe svejsbarhed. Ved svejsning af PEHD, er det vigtigt at du bruger en svejsetråd af samme kvalitet som dit plademateriale. Hos RIAS er vi også leveringsdygtige i svejsetråd til din opgave.

Food
Food

Visse typer er egnet til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på, at PEHD har en blød overflade og ringe dimensionsstabilitet. Materialet har generelt dårlige klæbe- og lakeringsegenskaber, mens umodificerede kvaliteter har ringe UV-bestandighed.

PE i hverdagen

PE-tank til kulstofhøst

PE bruges til fremstilling af tanke, som erstatning for stålforstærkninger. Læs mere om, hvordan virksomheden AL-2 Teknik, bruger CubX® PE100 RC plader til at fremstille tanke, som har til formål effektivt at fjerne kulstof fra spildevand.

PE i skilte- og reklameløsninger

PE anvendes som kernemateriale i aluminium kompositplader. Kombinationen af polyethylen og aluminium skaber en stærk, men let plade, som er velegnet til en række anvendelser, såsom skilte, facadebeklædning og dekorative formål.

PE til produktion af fødevarer

Der stilles meget høje krav til materialer, som indgår i maskiner til produktion af fødevarer. Hertil vælges primært PE-HD 500 (FG-kvalitet), som er modstandsdygtigt over for slid, nemt at rengøre og som derudover lever op til vægtkravene til maskinudstyr inden for forskellige industrier.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.