PEEK

Polyetheretherketone

En avanceret plasttype med en imponerende termisk stabilitet

PEEK går under betegnelsen teknisk plast og bruges, hvor der stilles store krav til mekanisk styrke, temperatur og kemikaliebestandighed. PEEK har en utrolig temperaturbestandighed og tåler grader fra cirka -65°C op til +260°C, uden at miste sine egenskaber. Derudover har materialet en høj mekanisk styrke og hårdhed, gode slidegenskaber og dimensionsstabilitet.

Disse egenskaber gør PEEK anvendelig, når der skal fremstilles genstande til krævende anvendelser inden for en bred vifte af industrier. Herunder luftfarts-, medicinal- og maskinindustrien. Dets evne til at erstatte metaller i visse applikationer gør desuden PEEK til et populært valg inden for avanceret teknologi og ingeniørarbejde.

Anvendelse
Anvendelse

PEEK anvendes inden for en lang række industrier, bl.a. maskin-, elektronik-, fødevare-, kemisk- og medicinalteknisk industri. Inden for disse industrier anvendes PEEK ofte til sliddele, som tandhjul, pumpedele, glidelejer, dyser, stempel- og pakningsringe samt til finmekaniske dele.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

PEEK anvendes ofte på grund af sine gode mekaniske egenskaber. Herunder gode slid- og friktionsegenskaber samt store dimensionsstabilitet. Materialet har en høj stivhed og krybebrudstyrke, men en ringe kærvslagstyrke. PEEK har en stor bestandighed over for kemikalier samt en stor hydrolysebestandighed. For standard kvaliteter har materialet gode elektriske og dielektriske egenskaber.

Temperatur
Temperatur

PEEK har en høj kontinuerlig temperaturbestandighed og har en meget høj formbestandighed, også ved høje temperaturer. Anvendelsestemperaturen for PEEK er fra ca. -65 til +260 grader og kortvarigt op til ca. +300 grader.

Varianter
Varianter

Som standard fås PEEK i plader og stænger. Vi kan skaffe typer med smøremiddel for bedre friktion og typer med glas og carbon for højere styrke og stivhed.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Dårlig bestandighed over for acetone og koncentreret svovl og salpetersyre. PEEK har meget stor strålingsbestandighed både over for røntgen- og gammastråler. Da PEEK kan gammasteriliseres bruges det blandt andet til medicinske instrumenter inden for medicinalindustrien. Materialet kan skaffes i en medical grade (PEEK MG) som egner sig specielt til dette område.

Brand
Brand

PEEK er brandklassificeret V0 efter UL 94.

Miljø
Miljø

PEEK opfylder RoHS direktivet

Bearbejdning
Bearbejdning

Det er muligt at bearbejde PEEK med almindeligt spåntagende udstyr og kan klæbes med cyanoacrylat og epoxyklæbere. Det er ligeledes muligt både at ultralyd og friktionssvejse materialet.

Food
Food

PEEK kan skaffes i en food grade variant (PEEK FG), som egner sig til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på, at materialet har dårlig bestandighed over for acetone og koncentreret svovl og salpetersyre.

PEEK i hverdagen

PEEK i avanceret maskinteknik

PEEK anvendes inden for maskinindustrien til avancerede maskindele, såsom tandhjul, pumpedele, glidelejer, sliddele samt finmekaniske dele. PEEK bidrager her til en betydelig reduktion i slid og skaber forbedrede køreegenskaber, specielt inden for områder med varierede temperaturer, tryk og frekvens.

PEEK som medicinsk plast

PEEK betegnes som medicinsk plast, hvor det bruges til fremstilling af implantater og medicinske instrumenter. Det skyldes blandt andet materialets høje styrke-til-vægt-forhold, meget gode strålingsbestandighed og modstandsdygtighed over for kemikalier.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.