PUR

Polyurethan

En elastisk plast til krævende opgaver

PUR er en elastomer med god fleksibilitet over et bredt temperaturområde. Materialet er særligt kendt for at have en fantastisk evne til at absorbere stød, tåler høje belastninger og har en meget stor slidstyrke. Sammenlignet med termoplast har PUR en væsentligt højere friktionskoefficient og kan leveres i et bredt område af shore A og D hårdheder. Det gør PUR brugbar til fremstilling af mange slidbelastede maskinkomponenter, herunder tandhjul, fjederelementer og bøsninger, samt slisker og sneplovskær. Alt i alt komponenter og produkter, der skal kunne tåle at blive udsat for stort slid og modstå vibrationer.

Anvendelse
Anvendelse

PUR tages ofte i anvendelse til krævende opgaver, som højt belastede maskinkomponenter. Det kan være til ruller, tandhjul, fjedreelementer, bøsninger, slidskinner, valsebelægninger eller til pakninger og koblingsdele. Andre klassiske applikationer for PUR er som slidplader til belægning i siloer, som slisker inden til transport- og staldanlæg eller som skrabere og sneplovskær.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

PUR udmærker sig ved sin meget store slidstyrke samt store trækstyrke og brudforlængelse. Materialet har en stor fleksibilitet over et bredt temperaturområde.

Temperatur
Temperatur

Som standard er anvendelsestemperaturen fra -50 til +120 grader, men egenskaberne afhænger af den kemiske sammensætning af anvendte råvarer.

Varianter
Varianter

Som standard kan vi levere støbte plader i standardkvalitet med hårdhed Shore 90 A. På forespørgsel kan PUR fås i flere hårdheder, som rundstænger eller opskummede blokke. PUR findes også i typer, der er ozon- og UV-bestandige.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

PUR er ikke bestandigt over for (og angribes af) koncentrerede syrer og baser samt aromatiske opløsningsmidler, men kan fås i typer der er bestandige overfor olie, fedt og benzin. PUR har som standard en dårlig hydrolysebestandighed, men hydrolysebestandige typer eksisterer også.

Bearbejdning
Bearbejdning

Bearbejdning af PUR er mulig og materialet kan både saves, fræses og bores.

Food
Food

Nogle typer er egnet til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Egenskaberne for PUR afhænger meget af den kemiske sammensætning og af de anvendte råvarer.

PUR i hverdagen

KAPA® letvægtsplader

KAPA® er en serie af letvægtsplader med PUR-skumkerne. Pladerne bruges til kommercielle applikationer, til blandt andet skilte- og reklameløsninger. Det skyldes, at PUR-kernen giver et let produkt med en fantastisk holdbarhed.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.