PVC

Polyvinylchlorid

En alsidig plast inden for sundhed, byggeri og industri

PVC, også kendt som vinyl, er en amorf termoplast, som er bredt anvendt inden for mange industrier. Materialet er særligt anvendt inden for sundhedsvæsenet samt byggeri- og konstruktionsbranchen. Det skyldes primært dets lave vedligeholdelsesbehov, lange levetid og gode designmuligheder, som gør PVC til et populært og økonomisk valg.

PVC er en stor del af alt, vi er i berøring med til daglig. Man skelner mellem hård og blød PVC, hvoraf den hårde kan genanvendes. Hård PVC er bedst kendt fra byggeriet, hvor det bruges til tagrender, trapezplader og rør. Mens blød PVC er tilsat blødgørere, som bruges til fremstilling af blandt andet bændelgardiner, presenninger og medicinsk udstyr.

PVC har et fantastisk genanvendelsespotentiale, og kan gennemgå op til flere genanvendelsesprocesser, uden at miste sine gode egenskaber. Sammen med WUPPI er vi med til at sikre, at PVC-byggeaffald bliver genanvendt til nye produkter. Samarbejdet kan du læse mere om her.

Anvendelse
Anvendelse

PVC anvendes i stor udstrækning i bygnings-, maskin- og skilteindustrien. Inden for byggeriet anvendes PVC ofte til tagrender, tagplader, som gulvbelægning eller til vinduesrammer mv. Inden for industrien anvendes PVC typisk til kabler, rør og rørsystemer eller til tanke. Blød PVC bruges ligeledes inden for industrien, hvor det tages i anvendelse som bændelgardiner i porte og fryserum. Inden for den visuelle industri anvendes PVC til lamper og skilte, og den bløde PVC anvendes ofte til skæreunderlag.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

Massiv PVC er kendetegnet ved en god mekanisk styrke, stivhed, hårdhed og dimensionsstabilitet.

Temperatur
Temperatur

Anvendelsestemperatur for materialet er som standard -10 til +60 grader, mens visse typer af bløde PVC kan bruges helt ned til –40 grader.

Varianter
Varianter

Massiv PVC kan vi levere som plader, folier, rør og stænger. Opskummet PVC kan leveres som plader med forskellig overfladeglans og i forskellige farver. Blød PVC kan leveres i ruller inkl. tilbehør til ophængning hvis disse skal bruges som bændelgardiner.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

PVC er generelt bestandig over for mange syrer og baser, samt benzin, fedt og olier. PVC er derimod ikke bestandig over for estere, ketoner og aromatiske kulbrinter.

Brand
Brand

På grund af sin opbygning med klormolekyler er PVC brandhæmmet og er klassificeret V0 efter UL94.

Miljø
Miljø

PVC opfylder RoHS direktivet. Som en del af vores arbejde med PVC, er vi medlem af genindsamlingsordningen WUPPI, der sikrer, at hård PVC bliver indsamlet og genanvendt.

Bearbejdning
Bearbejdning

PVC kan let bearbejdes med almindelige håndværktøjer og spåntagende udstyr. PVC er kortspånet og generelt god at bearbejde. Materialet kan klæbes med flere forskellige typer klæber og har gode svejseegenskaber.

Food
Food

Nogle typer er egnet til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på, at PVC som standard er kuldeskørt, men enkelte modificerede typer tåler frost.

Vinyl i hverdagen

Plader i opskummet PVC

Opskummet PVC er velegnet, når du skal bruge et produkt som er håndterbart med en lav vægt. Skumpladerne har gode printegenskaber og er nemme at bearbejde. Brug dem til lette applikationer, f.eks. displays, udstillinger eller som skilte.

Massive plader i PVC

Plader i massiv PVC har en solid struktur, som sikrer en høj bæreevne. Det gør dem velegnede i situationer, hvor både styrke og modstandsdygtighed er afgørende. Pladerne er velegnede til mange formål, da de er modstandsdygtige over for fugt, tåler forskellige vejrforhold og har en god kemisk resistens.

Bændelgardiner af blød PVC

Når der ønskes et produkt som effektivt holder kulde og varme adskilt, er PVC-bændelgardiner ideelle. Brug dem til enten porte i maskin- og lagerhaller, stalde og lignende. Vi tilbyder desuden et komplet monteringssystem bestående af ophængningsskinner og kroge.

Din professionelle sparringspartner

Vores kompetente salgsteam sidder klar til at rådgive dig om valg af materialer, så du er sikker på at få de helt rigtige materialer til dit formål.