FAQ

Vi har samlet et overblik over de spørgsmål vi ofte bliver stillet. Her kan du måske finde svar på netop dit spørgsmål eller finde inspiration.

Du kan læse meget mere om hver plasttype under Plasttyper og Sortiment & Data. Ellers sidder vi klar ved telefonerne til at tage imod dine spørgsmål.

Udvider plast sig med temperatur?

Udvider plast sig med temperatur?
Ja, alle plasttyper har en udvidelseskoefficient, der ligger 6-10 gange højere end stål.

Udvider plast sig i vand (vandabsorption)?

Udvider plast sig i vand (vandabsorption)?
Ja, når plasten absorberer vand udvider materialet sig - nogle materialer mere end andre.

Sælger RIAS til privatkunder?

Sælger RIAS til privatkunder?
Vi sælger udelukkende til momregistrede virksomheder. Vi henviser gerne private til forhandlere.

Kan man afhente hos RIAS?

Kan man afhente hos RIAS?
Ja, det kan man godt. Afhentningtid er som udgangspunkt 2 timer ved standardprodukter. Afhentning kun efter aftale.

Kan jeg få opskårede plader?

Kan jeg få opskårede plader?
Ja, vi opskærer stort set alle vore produkter på mål. Her må påregnes med 2-3 dages leveringstid.

Hvordan materialebestemmer jeg plasttyper - brandtest - flydetest etc.?

Hvordan materialebestemmer jeg plasttyper - brandtest - flydetest etc.?
Som udgangspunkt kan man lægge et plaststykke i vand for at bestemme vægtfylden er over eller under 1. Herefter kan man prøve at antænde et hjørne af plasten. Ud fra om plaststykket brænder med en klar eller en sort flamme og hvordan røgen lugter eller plasten ikke kan antændes, kan det i de fleste tilfælde typebestemmes.

Hvordan limer jeg plast?

Hvordan limer jeg plast?
Ikke alle plasttyper kan limes. Til de enkelte plasttyper kan det være forskellige limtyper, der skal anvendes fx polymeringsbaserede lim, opløsningsmiddelbaseret eller UV hærdende lim.

Hvordan fræser jeg i plast?

Hvordan fræser jeg i plast?
De fleste typer plast kan fræses med almindelige fræsere til stål. Det anbefales at anvende specielle fræsere med hårdmetals platter ved større produktioner. Fræserne kan have specielle frigangs-, spånvinkler samt køre med specielle tilspændingshastigheder.

Hvordan borer jeg i plast?

Hvordan borer jeg i plast?
De fleste plasttyper kan bores med et almindeligt HSS bor til stål. Det må dog anbefales at anvende specielle kunststof bor ved større produktioner. Borene har specielle frigangs-, spån- og spidsvinkler.

Hvilke plasttyper er velegnet til kontakt med levnedsmidler ?

Hvilke plasttyper er velegnet til kontakt med levnedsmidler ?
Det afhænger af råmaterialets sammensætning, farve og tilsætningsstoffer. Som udgangspunkt skal materialerne opfylde forskellige europæiske normer, herunder grænseværdier for migration.

Hviken temperatur former jeg plast ved?

Hviken temperatur former jeg plast ved?
Det er forskelligt fra de enkelte plasttyper. Temperaturområdet varierer fra 120-195 grader. Afhængig af type kan der være mulighed for at plastmaterialet skal fortørres inden formning.

Hvad er leveringstiden?

Hvad er leveringstiden?
Vi har dag til dag levering på standardprodukter. For skaffevarer bedes I kontakte RIAS' interne salgsafdeling.

Hvad er lagerets åbningstider

Hvad er lagerets åbningstider
Mandag til fredag 7.00 - 15.45 og fredag 7.00-14.00. Afhentning kun efter aftale.

Hvad er forskellen på ekstruderet XT akryl og støbt akryl?

Hvad er forskellen på ekstruderet XT akryl og støbt akryl?

Støbt akryl har samme lystransmission uanset tykkelse - bedst til mekanisk forarbejdning. Indeholder ikke så mange spændinger. Større farveudvalg. XT akryl velegnet til vacumformning. Bedre tykkelsestolerancer og billigere at producere.

Gulner plast i solen?

Gulner plast i solen?
Såfremt den ikke er UV stabiliseret, så kan den gulne.

Er plast velegnet i fugtigt miljø?

Er plast velegnet i fugtigt miljø?
De fleste plasttyper er velegnede til fugtigt miljø, men der er forskel på hvor meget fugt, der absorberes i materialet.

Er plast slagstærkt?

Er plast slagstærkt?
Mange typer er meget slagfaste ved rumtemperatur. Sammenlignet med alm. glas er polycarbonat ca. 250 gange mere slagfast og støbt acryl ca. 10 gange mere slagfast.

Er plast kemikalieresistent?

Er plast kemikalieresistent?

Der er stor forskel på plastmaterialers kemikalieresistens. De fleste flourplastmaterialer samt enkelte andre plasttyper udviser rigtig god kemikalieresistens mod syre, baser og opløsningsmidler. Men som hovedregel skal kemikalie type, koncentration og temperatur oplyses for kunde få oplyst kemikalieresistens.

Gode råd om forarbejdning

Maskiner: Spåntagende bearbejdning kan foretages på almindelige værktøjsmaskiner.

Værktøj: High-speed stål kan anvendes til bearbejdning af ikke armerede plasttyper, men generelt anbefales brug af hårdt-metal skær, som også bør anvendes til armerede plasttyper.

Dimensionsstabilitet: Ved asymmetrisk bearbejdning og meget materialefjernelse kan et mellemliggende tempereringstrin anbefales for at undgå kastninger i emnet.

Forarbejdningsprocesser

Savning: Ved båndsave benyttes typisk high-speed klinger, og for rundsave benyttes typisk klinger med hårdt-metal paltter. Undgå overophedning ved at sikre, at værktøjet altid er skarpt.

Boring: Sørg for god køling ved boring af dybe huller, og det anbefales at forbore ved store huller.

Drejning: Høj skærehastighed og en minimum spåndybde på 0,5 mm giver gode resultater. Køling med trykluft er fordelagtigt, da dette hjælper med til at fjerne spånerne.

Fræsning: Hold spånerne grove ved at justere fremføring og spåndybde. Benyt værktøj med rigelig plads til spånafgangen.

Rengøring og vedligeholdelse

Generelt er plastmaterialer lette at rengøre og vedligeholde, men afhængigt af plasttypen vil der altid være forskellige retningslinjer man skal følge. Vi anbefaler altid at prøvepolere et lille pladestykke først.
Hovedreglen er at man aldrig må bruge skuremidler, barberblade eller andre skarpe redskaber.

Akryl (OROGLAS® og PLEXIGLAS®)

Til rengøring af akrylplader eller emner fremstillet af OROGLAS®/PLEXIGLAS® anbefales lunkent sæbevand eller stærkt fortyndede opløsninger af milde, syntetiske rengøringsmidler.

Til arbejdet anvendes bedst en blød svamp. For at fjerne sæbepletter eftervaskes med rent vand (kan tilsættes skyllemiddel for at minimere statisk elektricitet), og tilbageblivende vanddråber aftørres med en fugtig, blød svamp eller et fugtigt vaskeskind.

Afrensning af pletter kan foretages med isopropylalkohol under udvisning af forsigtighed. Det anbefales at vaske efter med rent vand. En lang række almindelige kemikalier skal undgås, f.eks. sprit. Der må heller ikke anvendes opløsningsmidler på akryl.

Matte områder eller småridser på akryl kan efterpoleres ved brug af polervoks eller en mild autopolish som f.eks. Slipol (grovere) og Slipoline (finere).

Poleringen, der skal udføres med let hånd, kan enten foretages maskinelt med en flonelskive eller i hånden med en bomuldsklud. Til sidst efterpoleres med en helt ren skive eller klud. Rens aldrig pladen i tør tilstand.

RIAS har både antistatisk rengørings- og plejemiddel/polerpasta og specialklude til rengøring af plast.

Polycarbonat (PC) plader

Til rengøring af polycarbonatplader eller emner fremstillet af polycarbonat anbefaler vi lunkent sæbevand eller stærkt fortyndede opløsninger af milde, syntetiske rengøringsmidler.

Til arbejdet anvendes bedst en blød svamp eller en microfiberklud. Der vaskes efter med rent vand, og vanddråber aftørres med en fugtig blød svamp eller klud. Rens aldrig pladen i tør tilstand.

Undgå benzen, alkohol, ester eller organiske opløsningsmidler i forbindelse med polycarbonatpladerne. Isopropylalkohol på en blød klud kan også anvendes.

 

RIAS A/S  |  Industrivej 11  |  4000 Roskilde  |  Tlf.: 46770000  |  info@rias.dk  |  CVR: 44065118

Kontakt

Kundeservice

Vores kundeservice sidder klar ved telefonerne for at tage imod dit opkald.

Telefontid

  • Mandag-torsdagkl. 07.30 - 16.00
  • Fredagkl. 07.30 - 15.30