Skærpede krav til isoleringsværdi

Presser de kendte termotage

55 mm RIATHERM termoplade

RIAS A/S løser det med en ny 55 mm tyk RIATHERM-plade, så udestuen ikke behøver at ligge i halvmørke under et fast tag. 

Det nye bygningsreglement, der træder i kraft i 2020, kan komme til at holde lyset ude af de danske udestuer. Kravene til isolering skærpes nemlig så meget, at det vil være logisk at lægge et fast tag med 350 mm isolering under. Men så er det slut med at få det dagslys ind, som i dag strømmer ned gennem termotag i plast.

- Vi forudså, at de nye krav ville sætte termotaget under pres ved nybyggeri af udestuer og vinterhaver. Men nu kan vi, som de første herhjemme, præsentere et nyt termotag, der lever op til kravene, så der stadig kan komme dagslys ned i udestuen og videre ind i den bagvedliggende stue, siger Anders Topp, divisionschef hos RIAS.

RIAS er nordisk distributør af termopladerne RIATHERM. Den nye plade sætter med en tykkelse på 55 mm en ny standard for termotage. Det er det hidtil tykkeste termotag på markedet og med den bedste isoleringsværdi. Taget lever således allerede op til de krav til isoleringsværdi, der vil gælde for nybyggeri fra 2020.

- En U-værdi på 0,8 er ganske formidabel for denne type tag, siger Anders Topp. U-værdien opfylder alle de gældende krav til nye byggerier og vil også leve op til de skærpede krav, der kommer med det nye bygningsreglement i 2020.

Den nye plade supplerer de øvrige produkter i RIATHERM-serien, der nu omfatter fem tykkelser fra 10 til 55 mm.

Nyt reglement sætter plasttage under pres

Anders Topp: - Vi kommer med 55 mm pladen nu, fordi boligejere, håndværkere, rådgivere og lovgivning stiller stadig større krav til isoleringsgraden i husene. De krav til U-værdi, der kommer i bygningsreglementet 2020, sætter det traditionelle termotag under pres. For at overholde kravet til isolering vil nogen måske vælge at lægge et fast tag med isolering. Men med vores 55 mm termotag kan de få et tag med en isoleringsværdi på niveau med de bedste vinduer på markedet og stadig få masser af lys ned gennem taget.

En let konstruktion

I forhold til konstruktionen er det også mere simpelt at vælge termotaget, da det er fremstillet i polycarbonat på kun 5 kilo pr. m² og derfor ikke kræver så massiv en trækonstruktion, som fast tag gør. Samtidig er den nye RIATHERM-plade med sine 1250 mm lidt bredere end andre gængse termotage, hvilket kan reducere antallet af spær til konstruktionen.

Som standard lagerføres den nye plade i længder op til 6 meter, men kan leveres i op til 18 meter. Pladen kan eksempelvis også anvendes i svømmehaller eller til lagerbygninger, hvor der er ønske om at få lys ind gennem taget og en formidabel isoleringsværdi.

Anders Topp tilføjer, at den kendte RIATHERM-plade i 32 mm også stadig kan anvendes i nybyggeri efter 2020, men så skal gulv og/eller vinduer i udestue eller vinterhave være endnu bedre isoleret, da isoleringsværdien er beregnet for hele bygningen. Totaløkonomisk er det bedre at ofre penge på det tykkere termotag.

Stadig lige meget lys slipper igennem

Selv om den nye plade er væsentlig tykkere, slipper den lige så meget lys igennem som 32 mm-pladen gør. Farvepigmenteringen er ændret, så lysgennemgangen øges, uden at det går ud over isoleringsværdien.

- Hvis du har et helt klart tag, kan du blive blændet, når du sidder i udestuen. Samtidig vil den klare plade lukke mere varme ind. Vores opal-farvede plade sikrer den helt rigtige lysgennemgang, så du kan opholde dig i udestuen eller vinterhaven uden at blive blændet. Og samtidig lader pladen så meget lys slippe igennem, at det også når ind i den stue, som udestuen ofte er bygget udenpå, forklarer Anders Topp.

RIAS yder ti års garanti på lysgennemgang og gulning. Det vil sige en garanti imod, at solens UV-stråler nedbryder pladen. Lige så lang garanti er der på tagets slagstyrke, som kan blive udfordret i kraftige haglvejr. RIATHERM-plader har høj slagfasthed, fordi de er lavet af polycarbonat, der er 250 gange stærkere end glas i samme tykkelse.

RIATHERM termotage forhandles af byggecentre i hele landet samt i vores nordiske nabolande.

FAKTA om RIATHERM 55

Pladetykkelse 55 mm X-struktur
Materiale Polycarbonat
Pladebredde 1250 mm
Pladelængde 3000-6000 mm
Afstand midte til midte spær 1275 mm
U-værdi 0,8 W/m2K
Lystransmission 32%
Vægt 5 kg/m2
Garanti 10 år

 

Tagberegningsprogram

Med RIAS’ tagberegningsprogram kan du foretage helt nøjagtige beregninger på, hvilke materialer der skal bruges for at få et nyt termotag på en carport, terrasseoverdækning, udestue eller vinterhave. Systemet er på forhånd fyldt med korrekte produkter og beregninger, så du ud fra dine ønsker til slut kan printe en komplet indkøbsliste ud med alt, hvad du behøver til dit projekt. Du kan også blot nøjes med at medbringe beregningsnummeret, som bliver dannet til slut i beregningen, når du tager til din forhandler.