PA

Polyamid / Nylon

PA er et delkrystallinsk uigennemsigtigt materiale, som har meget gode slid, mekaniske og udmattelsesegenskaber. I daglig tale kaldes polyamid for nylon. Der findes mange forskellige polyamider, men den kvalitet der oftest sælges som halvfabrikata er PA 6.

Anvendelse
Anvendelse

Klassiske applikationer hvor PA benyttes er til tandhjul, glidelejer, tætningsringe, styre dele, spolekasser, remskiver, pumpehuse mv.

Mekaniske egenskaber
Mekaniske egenskaber

PA udmærker sig ved høj slag- og kærvslagstyrke samt gode slidegenskaber - også mod ru og urene overflader. Nylon har generelt stor styrke, stivhed og sejhed. Vi gør dog opmærksom på at stivheden og de øvrige mekaniske egenskaber ændrer sig ved optagelse af vand.

Temperatur
Temperatur

Materialet kan anvendes inden for temperaturområdet fra ca. -40 til ca. +100 grader.

Varianter
Varianter

PA findes i både ekstruderede og støbte typer, og tilbydes som plader, stænger og emnerør. Materialet fås i typer med tilsætning af forskellige smøremidler for bedre friktionsegenskaber og med tilsætning af glas for større styrke og stivhed.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Nylon har generelt en god kemikalieresistens da det er bestandigt over for mange svage syre og baser. PA er også bestandigt over for mange olie og fedt typer samt opløsningsmidler.

Miljø
Miljø

Alle vores typer af PA lever op til RoSH direktivet.

Bearbejdning
Bearbejdning

Nylon kan bearbejdes med almindelige håndværktøjer herunder boring, fræsning og savning. Desuden kan almindeligt spåntagende udstyr anvendes. Nylon er langspånet, hvorfor det er vigtigt at tage højde for spånopbygning. Ved boring i store diametre opstår der hyppigere indre spændinger, som der skal tages højde for ved bearbejdning, da der ellers kan forekomme revnedannelse.

Food
Food

PA findes i fødevaregodkendte kvaliteter (PA FG), som egner sig til kontakt med fødevarer.

OBS
OBS

Vi gør opmærksom på at nylon optager en del vand, så både de mekaniske og termiske egenskaber forandres. Nylon påvirkes naturligt af UV.

PA - Lagersortiment

Vælg plader, stænger, rør eller hele vores PA lagersortiment