LYSET GØR FORSKELLEN

Facadepaneler og termoplader udnytter dagslyset uden at blænde

Det er videnskabeligt bevist, at lys har stor indflydelse på vores sundhed og velvære samt på vores koncentrationsevne. Nyere forskning viser, at det er vigtigt for os at have en fornemmelse for døgnets naturlige rytme. Flere undersøgelser tyder desuden på, at vi foretrækker dagslys frem for kunstig belysning, fordi dagslyset ofte skifter styrke, farve og retning.

Dagslys giver ikke bare lys, men også varme og energi. Derfor stræber de fleste efter at få så meget dagslys ind som muligt ved renovering eller nybyggeri, både i beboelser og erhvervsbygninger. Men det direkte sollys kan blive så kraftigt, at man er nødt til at reducere det, eller lukke det helt ude, for ikke at blive blændet. Det er en balancegang, som RIAS mener der findes råd for…

Det behagelige lys

Der findes de helt traditionelle måder at få lys ind i bygningen på, og så findes der RIAS’ måde at udnytte det stærke dagslys på – altså helt uden at blænde. RIAS arbejder med tanken om at få mere af det gode lys ind, der hvor mennesker opholder sig.

Ved at tænke facadepaneler og/eller termoplader ind i projektet kan dagslyset trænge igennem væggen eller taget med et diffust lys, som får livet indendørs til at være behageligt, lyst og godt for vores mindset. Materialerne er produceret af polycarbonat, som har den ekstra evne at holde projektet bæredygtigt!

Læs mere om polycarbonat her

Eksempel 1

Vuggestue med trivsel i fokus

Vuggestuen Akvariet, tegnet af arkitekten Dorte Mandrup, har en prismeformet hovedbygning, som har fået denne form for at give så meget sollys på de vestvendte udearealer som muligt. Tag og gavle i delvist gennemsigtigt, lys plast bidrager til en god balance i husets ydre, som ellers fremstår i hårde materialer som glas og stål.

Eksempel 2

Renovering af sportshal

Gullestruphallens østlige gavl er udskiftet til en semi-transparent gavl i polycarbonatplader. Pladerne slipper diffust dagslys ind i hallen, der ikke generer boldspil, men skaber et lyst og indbydende miljø. Om aftenen omdanner kunstlyset i hallen gavlen til en lysende facade i bybilledet.

Eksempel 3

Ny bygning til fremtidens Lamborghini

Den nye bygning, dedikeret til udviklingen af Lamborghini’s prototyper, er et fremragende eksempel på funktionel arkitektur, hvor tekniske aspekter bidrager til energibesparelse. I modsætning til klassiske glasvægge er panelvæggene i stand til at garantere en tilstrækkelig naturlig belysning, en høj solkontrol og fuld fortrolighed uden indblik.

Eksempel 4

Klimaskærm og visitkort i ét

RIAS har hjulpet Randers-virksomheden Wind Estate med at slå to fluer med ét smæk ved at opføre en koldhal, hvor der bliver repareret vinger fra vindmøller. Forsiden og bagsiden af hallen er forsynet med meget store facadepaneler i polycarbonat fra RIAS, og udover at tillade dagslyset at strømme ind spiller panelerne en vigtig rolle som visuelt visitkort for virksomheden.

RIAS Facadepaneler

RIAS Facadepaneler anvendes som hel eller delvis facadeløsning og giver store muligheder for at skabe spændende løsninger uden at gå på kompromis med de arkitektoniske idéer. Facadepanelerne lader det bedste af dagslyset trænger igennem, og er samtidig med et bæredygtigt materiale, der giver bygningen et minimalt CO₂-aftryk. For store bygninger spiller facaden en vigtig rolle, når den komplekse energiberegning skal udarbejdes. RIAS facadepaneler har en termisk isoleringsevne fra 1,99 til 0,69 W/m²K.

Eksempler på anvendelse:

 • ​Butikscentre
 • Erhvervsbyggerier
 • Lagerhaller
 • Kontorbyggerier
 • Boligbyggerier
 • Sports- og aktivitetshaller
 • Ovenlys, rytterlys eller shedtag

Læs mere om facadepaneler her

Læs mere om ovenlys / rytterlys / shedtag her

RIATHERM termoplader

Termopladerne holder på varmen uden yderligere isolering og gør det muligt at udnytte dagslyset selv på en mindre heldig dag. Lys spiller meget ind på valget af termotag:

 • Er solen skarp og på i mange timer af døgnet, så er opalhvid eller bronze at foretrække. Her bevares dagslyset uden at blænde og et yderst behageligt lysindfald opnås.
 • Er beliggenheden mere skyggefuld, så vil glasklar, klar og opalhvid være det rigtige valg.

​RIATHERM Termoplader findes derudover i varianten Heatstop, der dæmper varmeopbygningen i sommerperioden og samtidig har en glimrende kuldeisolering om vinteren. Heatstop effekten kan sikre, at temperaturen i rummet, på en varm sommerdag, er optil 13 °C lavere end med termoplader uden Heatstop.

Anvendelsesmulighederne er mange:

 • Tag på tilbygninger, herunder terrassen, udestuen, carporten, værkstedet eller orangeriet
 • Gartnerier og drivhuse
 • Bygninger til sport og fritid
 • Rytterlys på erhvervsbygninger
 • Interim afdækning på byggepladsen

​Læs mere om termotag her

Læs mere om ovenlys her

Yderligere information og projektservice: Tlf. 46 77 00 40, e-mail: projekt@rias.dk